Balık yemeden önce bir kez daha düşünün

Akciğer hastalıkları uzmanı Dr. Neena Chandrasekaran, sağlıklı bir yaşam için haftada iki kez balık yemeyi öneriyor fakat balık tüketimine ilişkin dikkat edilmesi gereken bir noktaya değindi. Balık tüketmeden önce bir kez daha düşünün...

Akciğer hastalıkları uzmanı Dr. Neena Chandrasekaran, haftada iki kez balık yemenin sağlık için faydalı olabileceğini açıkladı. Chandrasekaran, aşırı balık tüketiminin ise toksik etkiler yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle kadınları ve hamile adayları diyetlerini gözden geçirme noktasında uyarılarda bulundu.

BALIĞIN TOKSİK ETKİLERİNE DİKKAT 
Dr. Chandrasekaran, sosyal medyada paylaştığı bir videoda "Haftada yaklaşık iki kez balık, özellikle yağlı balıklar yemek, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer ölüm nedenlerinin riskini azaltabilir" şeklinde ifadelere yer verdi.  Somon, alabalık ve hamsi gibi omega-3 açısından zengin balıkların kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirten uzman isim, hamile kadınların bu balıkları tüketmesinin, bebeklerinin beyin ve göz gelişimini destekleyebileceğini ifade etti.

Ancak aşırı balık tüketiminin potansiyel risklerini de vurgulayan Dr. Chandrasekaran, balıkların cıva içerebileceğini ve bunun aşırı miktarda tüketildiğinde toksik olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu nedenle, balık tüketiminde dengeyi sağlamak önemlidir.

HAFTADA İKİ KEZ YAĞLI BALIK TÜKETİLMESİ ÖNERİLİYOR
Ulusal Sağlık Merkezi'nin Eatwell Rehberi'ne göre, her hafta en az iki porsiyon balık tüketmeniz önerilmektedir. Bunlardan bir porsiyon, somon, sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklardan olmalıdır.

Taze veya konserve ton balığı, yağlı balıklar arasında yer almaz. Yağlı balıklar şunlardır:

Sardalya
Somon
Hamsi
Alabalık
Orkinos
 

İLGİLİ HABERLER