OECD Türkiye Ekonomik Görünüm Raporu: 2024'te Büyüme Yavaşladı, Yapısal Reformlar Önemli!

OECD’ye göre Türkiye, son on yılın en hızlı büyüyen OECD ülkelerinden biri olsa da bu büyümenin sürdürülebilirliği tehlikede. OECD'ye göre Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımı düşük, gelir eşitsizliği yüksek ve çevre politikaları yetersiz. Raporda, “Türkiye artık geleneksel büyüme kaynaklarına güvenemez” uyarısı yer alırken “Ekonomik yakınsamada bir sonraki aşama için güvenilir ve istikrarlı bir makroekonomik duruş ile yapısal reformlar kilit önemdedir” denildi.

OECD Raporuna Göre Türkiye Ekonomisi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2025 Türkiye Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, Türkiye ekonomisi 2022 ve 2023’te güçlü bir büyüme kaydetti ancak 2024 itibarıyla büyüme ivmesi azaldı.

Yapısal Reformlar Önem Arz Ediyor

Raporda, uygulanan sıkı para ve maliye politikalarının makroekonomik istikrarı yeniden tesis ettiği, ancak kalıcı ve dengeli bir büyüme için kapsamlı yapısal reformların gerekli olduğu belirtildi.

Yeni Büyüme Dinamikleri Gerekiyor

OECD, Türkiye'nin geleneksel büyüme kaynaklarının artık yeterli olmadığını vurgulayarak, dijitalleşme ve iklim değişikliği gibi uzun vadeli zorluklarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

İç Talep ve Ekonomik Dengesizlikler

Verilere göre Türkiye, 2022’de yüzde 5,3, 2023’te ise yüzde 5,1 oranında büyüdü ancak iç talep kaynaklı genişleyici politikaların ekonomik dengesizliklere yol açtığı ifade edildi.

Para Politikası ve Enflasyon

Enflasyonun 2024 sonunda yüzde 58,5 olarak gerçekleştiği, 2025 sonunda ise yüzde 31,4 seviyesine düşeceği tahmin edilirken, OECD para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Kadın İstihdamı ve Eşitlik

Kadınların iş gücüne katılımının artması gerektiği belirtilen raporda, Türkiye'nin hala OECD ortalamasının gerisinde olduğu vurgulandı ve kadınlar için daha esnek çalışma koşulları oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Yeşil Dönüşüm ve İnovasyon

Raporda, Türkiye’nin yeşil dönüşümde daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiği belirtilirken, üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

Depremin Ekonomik Etkisi

6 Şubat 2023 depremlerinin ekonomi üzerindeki etkileri değerlendirildiğinde, afetin GSYH'nin yaklaşık yüzde 9'una mal olduğu ve kamu harcamalarının önemli bir kısmının depremle ilgili olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABERLER