Uğur Gürses’ten Şimşek’in finansman hesabına eleştiri: 1 ayda 53,5 milyar dolar eritenlerin hedefi 3 yılda 41 milyar dolar

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, "1 ayda 53.5 milyar dolar erittikten sonra, 3 yılda 41 milyar dolar öngörüsü" diyerek rezerv kaybını eleştirdi. "Rezerv eridi mi? Karşılığı TL olarak duruyor" diyenlere yanıt veren Gürses, "Tutma gerekçesi olmayan iç siyasi hedeflerle hızla erittiğinizde, nelerin altını oyuyorsunuz anlayın" ifadesini kullandı. Gürses, Merkez Bankası'nın rezervleri ekonomik güven ve dış borç ödemeleri için tuttuğunu hatırlattı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uluslararası finans kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği temasların ardından duyurduğu "3 yılda 41 milyar dolarlık proje finansmanı sağlama" hedefi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Gürses, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "1 ayda 53.5 milyar dolar erittikten sonra, 3 yılda 41 milyar dolar öngörüsü..." ifadelerini kullanarak, kısa sürede kaybedilen rezerv büyüklüğü ile uzun vadede hedeflenen finansman miktarı arasındaki orantısızlığa dikkat çekti.

Gürses, paylaşımına gelen bazı vatandaş yorumlarına da yanıt verdi. "Rezerv eridi mi? Karşılığı TL olarak duruyor" şeklindeki görüşlere tepki gösteren Gürses, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezerv tutma amaçlarını hatırlattı. Gürses, Merkez Bankası’nın rezervleri; para ve kur politikalarına güveni sağlamak, Hazine'nin dış borç ödemeleri için döviz hazır bulundurmak, ekonomik kırılganlığı azaltmak ve uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine güven vermek için tuttuğunu vurguladı.

Uğur Gürses, tutma gerekçesi bulunmayan siyasi hedefler uğruna rezervlerin hızla eritilmesinin, ülke ekonomisinin temel dayanıklılığını ve uluslararası itibarı zayıflatacağına işaret etti. Gürses, "Tutma gerekçesi olmayan iç siyasi hedeflerle hızla erittiğinizde ise nelerin altını oyuyorsunuz anlayın…" ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI'NDAN REZERVLERİN YÖNETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi açıklamasında da rezervlerin, "ülkenin uluslararası ödemeler sistemine güven sağlaması, anaparanın korunması ve gerekli likiditenin sağlanması için düşük riskle yatırım araçlarında değerlendirilmesi" amacıyla yönetildiği belirtiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER