Sık sık sakız çiğneyenlerin her yıl çok sayıda mikroplastik tükettiği yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, bu zararlı plastik parçacıklarının vücudumuza girdiğinde DNA'ya ve hücrelere zarar verdiği ve gen yapısını bozduğu belirtildi. Bundan dolayı kanser geliştirme riski de artıyor.
SAKIZDA ÇOK SAYIDA MİKROPLASTİK BULUNDU
Araştırmacılar, sakız çiğnemenin tükürüğe mikroplastikler bıraktığını ve bunun da yutularak sindirim sistemine sızmasına neden olduğu belirtti. Sakız yapımında kullanılan kauçuk taban, tatlandırıcılar ve aroma vericiler yer alıyor. Uzmanlar, bu maddeler hem sentetik hem doğal sakızların aynı tür polimerleri içerdiğini ve çiğnendiğinde benzer miktarda mikroplastik saldığını buldular.
30 BİNE YAKIN MİKROPLASTİK TÜKETİYORUZ
İnsanlar her yıl yalnızca sakızdan, diğer yiyecek ve içeceklerden tükettikleri on binlerce mikroplastiğin yanı sıra yaklaşık 30.000 mikroplastik tüketiyor.
Araştırmacılar, çiğnendikten sonraki ilk iki dakika içinde sakızın kaplamasının parçalanmasıyla birlikte en fazla mikroplastiğin sakızdan salındığını buldular.
Bu nedenle araştırmacılar, sakızdan aldığınız mikroplastik miktarını azaltmak için her birkaç dakikada bir ağzınıza yeni bir sakız atmak yerine tek bir sakız parçasını daha uzun süre çiğnemenizi öneriyor.