Adalet Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı 10.
Yargı Paketi, önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.
Denetimli serbestlik, infaz düzenlemeleri ve ceza süreçlerinde caydırıcılığı artıracak maddeler içeren yeni paket, özellikle “af var mı?” ve “ceza indirimi olacak mı?” sorularıyla gündemin ilk sıralarına yerleşti. İşte 10.
Yargı Paketi ile ilgili en güncel gelişmeler... 10.
YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 11 Nisan’da yaptığı açıklamada, çok kısa süre içinde 10.
Yargı Paketi'nin Meclis gündemine geleceğini duyurdu.
Tunç ayrıca yaz aylarında hukuk ve idari yargı süreçlerini hızlandırmaya yönelik ikinci bir paketin de Meclis'e sunulacağını açıkladı.
Bu kapsamlı düzenlemelerle birlikte hem yargı süreçlerinin etkinleştirilmesi hem de adli teşkilatın kurumsal kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
AF ÇIKACAK MI, CEZA İNDİRİMİ OLACAK MI?
Af beklentisi kamuoyunda sık sık dile getirilse de Bakan Tunç, “Genel ya da kısmi af söz konusu değil” diyerek bu beklentilere net bir yanıt verdi.
Ancak infaz süreleri, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme konularında çeşitli değişikliklerin pakette yer alması bekleniyor. Özellikle iki yılın altındaki suçlar için cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor.
Ayrıca, Kovid-19 döneminde uygulanan denetimli serbestlik düzenlemesinin kapsamı yeniden değerlendiriliyor.
Bu düzenleme, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyip cezası kesinleşmeyenleri de kapsayabilir.
HANGİ MADDELER ÖNE ÇIKIYOR?
Yargı Paketi’nin temel hedeflerinden biri, ceza adaletinde caydırıcılığı artırmak ve suçla etkin mücadele sağlamak olacak.
Bu kapsamda: - Tutuklama tedbirlerine dair Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklikler,- Denetimli serbestlikte yeniden yapılandırma,- Yargılama süreçlerini hızlandıracak adımlar yer alacak.
Adalet Bakanlığı, bu düzenlemelerle yargı sisteminde "cezasızlık algısını" ortadan kaldırmayı amaçlıyor.