Türkiye'nin farklı bölgelerinde doğal olarak yetişen özellikle Sinop’un Boyabat ilçesinde hasat edilmeye başlanan kuzu göbeği mantarı, bu yıl da ilgi görüyor. Nisan ve Mayıs aylarında yağmurların ardından çam, meşe, köknar ve sedir ağaçlarının diplerinde yetişen bu mantar, doğal olarak yetişirken sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.
DOĞADA YETİŞEN ŞİF AKAYNAĞI
Kuzu göbeği mantarının sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmiyor ve içeriğindeki yüksek vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemini düzenleyen ve vücuda enerji sağlayan bu mantar aynı zamanda lezzetiyle de öne çıkıyor. Yiyenlerin çoğu, tadını ete benzetiyor ve özellikle et tüketmeyenler için oldukça cazip bir alternatif sunuyor. Öte yandan kuzu göbeği mantarının en dikkat çeken tarafı doğal yollarla yetişmesi ve bu yüzden sınırlı üretimi nedeniyle pazarda kapış kapış satılıyor.
KUZU GÖBEĞİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Kuzu göbeği mantarının sağlığa birçok faydası bulunuyor. İşte bu faydalardan bazıları:
- İçeriğindeki yüksek miktarda vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Kuzu göbeği mantarı, güçlü antioksidanlar içerir. Bu da hücreleri serbest radikallere karşı koruyarak yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltır.
- Lif açısından zengin olan bu mantar, sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
- Yüksek protein ve düşük kalori içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur. Aynı zamanda besleyici olduğu için sağlıklı bir diyete eklenebilir.
- Kuzu göbeği mantarı, anti-inflamatuar özelliklere sahip olup, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Bu özellik, eklem ağrıları gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olur.
- İçerdiği demir ve diğer mineraller, kan dolaşımını destekler ve anemi gibi kan hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Beyin fonksiyonlarını iyileştiren ve hafızayı güçlendiren özelliklere sahip olduğu da belirtilmiştir. Kuzu göbeği mantarı, zihinsel sağlığı destekleyerek yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını engellemeye yardımcı olur.
- Düzenli tüketimi, kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur ve böylece kalp sağlığını korur.
- Vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olarak detoks etkisi yaratır. Bu özellik, genel sağlık için faydalıdır.