Para Piyasası Fonları neden düşüyor? Fonlar düşmeye devam edecek mi?

Risk puanının oldukça düşük olması nedeniyle son yıllarda yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği para piyasası fonlarında sürpriz gelişmeler yaşandı. Pek çok kişi son günlerde fonlarında artış olmadığını hatta bazı fonlarda eksiye düşüldüğünü belirtiyor. Peki Para Piyasası Fonları neden düşüyor?

Faiz hassasiyeti olmayan yatırımcılar için para piyasası fonları güvenli liman olarak tanımlanıyor. Para piyasası fonları genellikle kısa vadeli devlet tahvilleri, bonolar ve vadeli mevduat gibi düşük riskli enstrümanlardan oluşur. İBB'ye yönelik başlatılan soruşturma sonrası sarsılan piyasalarda para piyasası fonları da etkilendi. Pek çok yatırımcı fonlardaki paralarının ya hiç artmadığını yada eksiye düştüğünü belirtiyor.

PARA PİYASASI FONLARI NEDEN DÜŞÜYOR?
Para piyasası fonlarında belli bir oranda devlet tahvili bulundurma zorunluluğu getirildi.  Faizler yükselirse tahvillerin değeri düşer; faizler düştüğünde ise tahvillerin değeri artar. Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin ardından Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizini artırması para piyasası fonlarına olumsuz olarak yansıdı.

Geçen yıl kasım ayında para piyasası fonlarında  kısa vadeli devlet tahvili (DİBS) bulundurma zorunluluğu getirilmesi çok tartışılmıştı.

Güvenli liman olarak görülen fonların bile günlük kayıp yazmasına nedeni devlet tahvili (DİBS) oldu.

TAHVİL AĞIRLIĞI YÜKSEK OLAN FONLAR HANGİLERİ?
19 Mart’ta bazı para piyasası fonları günlük bazda 0,17%’ye kadar zarar açıkladı.  Tahvil ağırlığı en yüksek para piyasası fonları:

TP2 – Tera Portföy Para Piyasası Fonu / 41,23% tahvil ağırlığı

PPP – Perform Portföy Para Piyasası Fonu / 23,43% tahvil ağırlığı

FSK – QNB Portföy İkinci Para Piyasası Fonu / 22,65% tahvil ağırlığı

CFO – Rota Portföy İkinci Para Piyasası Fonu / 20,34% tahvil ağırlığı

 

İLGİLİ HABERLER