Trump öğrencilere savaş açtı: Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 500 öğrencinin vizesi yandı

ABD'de 500'den fazla yabancı öğrencinin vizesi iptal edildi. Harvard ve Stanford gibi üniversitelerden başlayan uygulama ülke geneline yayıldı. Belirsiz gerekçelerle yapılan iptaller, öğrencileri sınır dışı riskiyle karşı karşıya bıraktı. Üniversiteler sürecin şeffaf olmamasından şikayetçi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde son haftalarda 500’den fazla yabancı öğrencinin vizesi iptal edildi. Bu gelişme yükseköğretim kurumlarında endişeyle karşılandı.

Uluslararası eğitim ve değişim alanında faaliyet gösteren Nafsa adlı grup, ABD genelindeki üniversitelerden gelen raporları derleyerek bu sayıya ulaştıklarını açıkladı.

Nafsa’nın CEO’su Fanta Aw, “Bu, birçok açıdan daha önce görülmemiş bir durum. Eşi benzeri yok” dedi.

BELİRSİZ BİR SÜREÇ
İç Güvenlik Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki yabancı öğrencileri hedef almaya başladı. Üniversiteler öğrencileri, hedef alındıklarını genellikle olay sonrası öğrendiği için süreci takip etmekte zorlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın vize iptalleri, öğrencilerin ülkeyi terk etmesini ve yeniden başvuru yapmasını gerektiriyor.

Nafsa, İç Güvenlik Bakanlığı’nın da bu öğrencilere dair “statü sonlandırma” işlemi başlattığını belirtti. Her iki durumda da temyiz sürecinin nasıl işleyeceği konusunda net bir bilgi yok.

Nafsa’ya göre, bu gelişmelerin ardından çok sayıda hukuki sürecin başlatılması şart. Öğrenciler ve bazı üniversite çalışanlarının gözaltı merkezlerine götürüldü ve sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Bazı üniversiteler öğrencilerini ve personelini yurt dışına çıkmamaları yönünde uyardı. Dönüşte keyfi sorgulama ya da gözaltı yaşanabileceği belirtiliyor.

PARLAK ÖĞRENCİLERİN VİZELERİ, 'TRAFİK İHLALİNDEN' YANDI
Vize iptallerinin başlangıçta Harvard, Stanford ve Columbia gibi seçkin okullardan bildirildiği ancak zamanla ülke genelindeki daha geniş bir üniversite kitlesine yayıldığı aktarıldı.

Öğrencilerin çok farklı ülkelerden geldiği ve bazı iptallerin trafik ihlalleri gibi gerekçelere dayandığı belirtildi.

Trump’ın seçilmesinden bu yana Amerika’da görev yapan akademisyenlerin yurtdışına yöneldiği gözlendi.

İLGİLİ HABERLER